ROUGHAM

This extension and renovation to a pre-war home was a large project that involved raising the home, demolishing post war additions under and to the rear, completely renovating the existing rooms and extending open plan living spaces to the rear around a large tree. As the project was being undertaken as an investment, the key to the design had to be making it suit the typical families buying into the area, while also having unique design features that would appeal to this demographic.

The retained house needed to maintain its street presence while shifting the entry to the lower level. This was achieved by making the original entry into a large void that brings natural light into the lower level living spaces and connects the upper level living space to the rest of the house. The change in levels on the site is negotiated at the entry to give enough separation from the street, but to create ample family living spaces that open up to the established greenery at the rear.

Kids bedrooms and bathrooms are located around the second living space upstairs, while the new master suite makes the most of the tree lined views.

The design includes polished concrete entry, solid spotted gum timber flooring and decking throughout and features timber bulkheads and joinery detailing to create a home that is warm and inviting, while maximizing natural light and breezes on a narrow 405sqm lot.